petak, 11. ožujka 2016.

Predivno svjedočanstvo o prihvaćanju dara života i predanja Božjoj volji i providnosti

Predivno svjedočanstvo o prihvaćanju dara života i predanja Božjoj volji i providnosti iznio je u Nacionalnom svetištu svetog Josipa Vladimir Brnardić, urednik poznate HTV-ove emisije „TV kalendar“, prilikom osme srijede Velike pobožnosti svetom Josipu, održane u srijedu 9. ožujka 2016. Vladimir Brnardić sa suprugom Teodorom odgaja petero djece: Helenu, Leu, Klaru, Doroteu i Teodora, pripadaju neokatekumenskoj zajednici, a dolazi, kako je sam rekao, iz tradicionalne obitelji koja tradicionalno nije išla u crkvu.


„Bog je na jedan duhovit način ušao u naš život. Kada smo kupili stan, bio je nasuprot crkve Krista Kralja na Trnju. I to me nekako potaknulo da krenem na svetu misu barem nedjeljom. Jednom smo pozvani na kateheze u našu župu, došli smo poslušati, te dobili jednu zajednicu u kojoj smo mogli biti u dodiru sa živom Božjom riječi i to nam je pomoglo da sazrijevamo kao obitelj.“ – posvjedočio je Vladimir istaknuvši kako su on i supruga bili karijeristi i kako nakon dvoje djece nisu razmišljali o povećanju obitelji.

„Ali tada je Bog zahvatio naš život i otvorio vrata života. I iako nismo mogli našim snagama i sve nam se činilo nemoguće, otvorili smo se životu. I tu nas je Bog čekao. Tu je Bog pripremio za nas jedan poseban dar.“ – zaplakao je, zahvalan na daru života, dotaknuvši pritom srca prepunog svetišta koje ga je podržalo ogromnim aplauzom, te nastavio - „Bog nam je darovao našu kćer Klaru, rođenu s downovim sindromom, koju mnogi nisu htjeli prihvatiti, od liječnika do nekih obitelji, pa i nas samih jer nismo znali što je to. Ali tu je Bog otvorio svoja vrata, otvorio je srca ljudi koji su nam mogli pomoći. Da nismo bili povezani sa crkvom, s vjerom, sa zajednicom koja je bila uz nas mi to ne bismo mogli.“

Inače često napadan zbog vjere i iznošenja vjerskih stavova, pod stalnim pritiscima i prijetnjama otkazom, Vladimir Brnardić posvjedočio je kako je Bog i tu situaciju okrenuo na dobro i kako su ga oni koji su ga progonili na kraju unaprijedili, a vjera i obitelj dali su mu snagu da izdrži to razdoblje.

Zaštitniku Hrvatske, svetom Josipu, ovu srijedu posebno su hodočastili župljani Župe Pohoda Blažene Djevice Marije iz Mahična, predvođeni župnikom vlč. Nikolom Sanjkovićem, koji je predvodio misno slavlje u zajedništvu s rektorom svetišta, mons. Antunom Senteom ml.

Vlč. Sanjković naglasio je u homiliji kako smo u Svetoj godini milosrđa pozvani biti oruđe Božjeg milosrđa a to možemo biti samo ako ponovno otkrijemo tišinu i razmatramo Božju riječ. Istaknuo je kako je sveti Josip predivan primjer Božjeg milosrđa, koji svojom šutljivom prisutnošću, molitvom i jasnim odlukama kojima je štitio život, ostavlja predivnu sliku onoga što se događa u ovom jubileju. „Sveti Josip je šutljiva ljepota milosrdnosti i prisutnosti Božjeg milosrđa koji moli za nas i želi nam pomoći. Molimo za milost i milosrđe ovog naroda, molimo da poput ovog sveca u tišini budemo marljivi, jednostavni, ponizni ljudi.“

Na kraju misnog slavlja mons. Sente pozvao je vjernike na trodnevnu duhovnu pripremu uoči svetkovine svetog Josipa, koja počinje u srijedu, 16. ožujka 2016., a predvodi ju vlč. Antun Zec.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.